loading...
контакти | за нас | новини
национален телефон
за информация:

0700 17 112
НАЧАЛОСПЕШНО ДОСИЕРАЗШИРЕНО ДОСИЕОТСТЪПКИ ПРИ ПАРТНЬОРИONLINE ПРОДАЖБИЦЕНИ

Демонстрация по проект „Активна грижа”

Проектът е публично-частно

партньорство на БЧК и сдружение „Клуб Активна сигурност" на „Лев Инс“, „Спешно здравно досие“ (ehelp.bg) и други неправителствени организации. В разигралата се ситуация участват – такси, мотор, линейка и хеликоптер. С използването на „Спешно здравно досие“, в случая – пациент с диагноза „пейсмейкър“, се демонстрира прилагането на бърза и адекватна реакция на медицинските екипи.

Парамедици и медицински екипи по немски и израелски модел ще осигуряват бързо и навременно спешна помощ с хеликоптер и наземен транспорт. Екипите ще реагират и при случаи, за които Спешна помощ прецени, че се нуждае от съдействие на въздушен транспорт.

Целта на проекта е да се представят възможностите как да се свърже и съкрати времето за помощ, чрез  първа помощ, медицинска и спешна помощ, за да може пациента да бъде транспортиран максимално бързо до спешен център – кардиологичен или травматологичен.

През следващата седмица Българският Червен кръст ще започне обучението на първите 80 таксиметрови шофьори по програмата за парамедици на БЧК. Тяхна цел ще бъде да оказват първа помощ на изпаднали в беда хора и да сигнализират на 112, докато дойде лекарски екип. Колите- таксита с парамедици, ще са обозначени със специални стикери и вътре ще има чанта с медицинско оборудване за оказване на първа помощ и специални обозначителни червени елеци.

Проектът ще се опита да създаде частна Бърза помощ на територията на столицата. Частната бърза помощ ще бъде тествана в София в следващите 4 месеца, а след това ще бъде предложено партньорство на държавата, обясни председателя на клуб ‚Активна сигурност“ Стефан Софиянски. Идеята е тази услуга да бъде ползвана безплатно от хората, които се намират в София и ще има свой телефонен номер 0800 10 200, като има намерение да  работи в тесен контакт с телефон 112.

Възможностите за осигуряване на адекватна наземна и въздушна първа помощ бяха показани вчера на специална демонстрация в София пред „Кемпински хотел Зографски“

Сблъсък между две коли в столичния квартал „Лозенец” вдига на крак КАТ, такси, спешна помощ на мотор, линейка, които пристигнаха първи, а до 7 минути долетя и хеликоптер, след повикване от лекарите. При удара пострадаха двама души, единият от пострадалите е с пейсмейкър, който се поврежда. Това се установи от „Спешното здравно досие“ на пациента. Пострадалата кола е имала специална лепенка показваща, че шофьора има такова досие.  Спешното здравно досие е проект на Българска Асоциация за Закрила на Пациентите и Българска Асоциация на Пострадалите при Катастрофи. Досието съдържа важна и специфична информация, която помага при оказване на спешна помощ и реанимация.

Пръв на мястото на инцидента пристигна обучен тексиметров шофьор, които оказа първа помощ и докладва за състоянието на ранените. След това пристигна полиция и линейка. Шофьора на единия автомобил се оказа в безсъзнание, заради което накрая беше повикан и медицински хиликоптер.

Точно 12 минути след подадения сигнал ранените при пътнотранспортното произшествие бяха откарани в болница.

Председателя на БЧК Христо Григоров увери, че при нужда още от утре хеликоптерите ще започнат да летят. Площадки за кацане освен в София, има в Бургас и Варна, така че ще се обслужва и Черноморието. В случаи на необходимост хеликоптерът може да каца и на нелицензирани площадки.

Източник:  http://www.patient.bg

От дата:  18.06.2014 13:14:54

Сподели новината във Facebookвсички новини

В ПАРТНЬОРСТВО С: Българска асоциация на пострадали при катастрофи Българска асоциация за закрила на пациентите Български червен кръст Съюз на българските автомобилисти Министерство на здравеопазването
Изпълнителна агенция по трансплантация
Европейски интернационален портал От ВАС за ВАС  -  European portal From YOU for YOU international