loading...
контакти | за нас | новини
национален телефон
за информация:

0700 17 112
НАЧАЛОСПЕШНО ДОСИЕРАЗШИРЕНО ДОСИЕОТСТЪПКИ ПРИ ПАРТНЬОРИONLINE ПРОДАЖБИЦЕНИ

Какво ни спира да окажем първа помощ на пострадал

Много погрешни схващания понякога провокират хората да не оказват помощ, когато това е необходимо. По-долу ние разглеждаме подробно някои от причините да не се помага. Има също така и полезни съвети и отговори на всички въпроси, които могат да се зададат.

 “Не може да бъде толкова лошо.”

 Спешните ситуации не винаги са ясни. Понякога хората се съмняват в сериозността на ситуацията. Ние не искаме тя да бъде толкова лоша и сме щастливи да вярваме, че не е. Не се подвеждайте! Използвайте знанията си по първа помощ. Отидете при пострадалия и изяснете за себе си дали е зле или не!

 “Някой друг ще помогне.”

 Всички ние имаме толкова много други неща да правим или трябва да сме на друго място по това време. Има един куп причини, заради които просто нямаме време да помогнем. Понякога е изкушаващо да очакваш някой друг да помогне. Не правете така, защото ако всеки разсъждава по този начин, то пострадалия ще бъде оставен без никаква помощ. Нещо повече, първите минути в такива ситуации са от особена важност. Важно е да действате бързо и веднага да извикате спешните служби. Това понякога е въпрос на живот или смърт. 

 

 “Никой не помага, така че явно не е необходимо.” 

 “Аз се паникьосвам при спешни ситуации.” Стадният рефлекс прави странни неща с нас! Ако други зяпачи се чудят дали да помогнат или просто не правят нищо, то и Вие ще се почувствате много несигурни. Вие наистина не знаете дали да помогнете или не. Погледнете и оценете ситуацията през погледа на Вашата подготовка по първа помощ. Не губете ценно време. 

Повечето хора не се паникьосват при спешни ситуации. Въпреки това е нормално да се преживее стрес. Дори и подготвен екип от спасители се стресира. Опитайте се да останете спокойни и разчитайте на Вашите познания по първа помощ. Ако не успявате да съберете мислите си, то повикайте спешен екип от специалисти. 

 “Не съм длъжен да помагам.”

 Всеки човек е длъжен да помогне според своите знания и способности в извънредни ситуации. Това е част от законодателството  във всяка страна. Ако окажете помощ с добри намерения, не е нужно да се притеснявате или да оставате с потенциалното убеждение, че сте помогнали недостатъчно или сте причинили вреда. Съдилищата намират за много по-важно, че на пострадалия е помогнато, от това дали е допусната грешка.

 “Няма нужда да се обаждам на службите за спешна помощ.”

 Понякога някой пострадал или свидетел може да каже, че не е нужно да се вика спешна помощ. Ако се съмнявате, разчитайте на познанията си по първа помощ. По – добре е да направите ненужно повикване, отколкото никакво. Ако състоянието на пострадалия се влоши, то спешната помощ ще е вече там и навреме ще поеме случая.

 “Ще струва твърде много.”

 В повечето страни сметка за повикване на службите за спешна помощ не се изпраща на лицето, което прави повикване. Така че не е нужно да се притеснявате от получаване на голяма сметка за повикване на службите за спешна помощ. Ако им се обадите с добри намерения, няма да бъдете таксувани. Дори, ако се окаже, че е било  ненужно по-късно, вие пак няма да бъдете таксувани.

 “Това е малко неприятно.”

 Съвсем нормално е да се чувствате ужасени от гледката на кръв, счупени зъби, повръщане или миризмата на алкохол и други неприятни миризми. Претеглете това срещу животоспасяващите действия, които бихте могли да предприемете. Например, да се предпазите от кръв с ръкавици за еднократна употреба. Джобната маска може да предотврати пряк контакт с устата на пострадалия, когато реанимирате. Ако това не ви помогне да преодолеете ужаса, се опитайте да осигурите помощ възможно най-добре (например сърдечен масаж без обдишване,да  се обадите на службите за спешна помощ). Във всеки случай, не оставяйте пострадалия на съдбата му!

 “Притеснявам се от заразяване.”

 Рискът от инфекция при оказване на първа помощ е по-малък, отколкото много хора мислят. Съществува риск от заразяване в случай на открити рани и реанимация "уста към уста". Можете да се предпазите от това, чрез използване на ръкавици за еднократна употреба и джобна  маска. Някои хора държат тези неща в жабката на колата си, или в техните автоаптечки, така че те са винаги готови за оказване на помощ. 

 “Защо точно аз?” 

 Вие не просто оказвате помощ на пострадалия и семейството му, но и на себе си! Тези, които са помогнали на някого в извънредна ситуация, често го описват като добър опит след това. Трудно се живее с мисълта, че не си помогнал на някой, когато е необходимо. Дори, ако знаете да оказвате първа помощ, не винаги може да спасите  всички. Дори лекарите понякога не успяват да направят това. Усещането, че си направил всичко, което можеш, ще ти помогне по-късно да преживееш травматичното събитие.  

Източник:  www.redcross.bg

От дата:  20.01.2015 15:46:21

Сподели новината във Facebookвсички новини

В ПАРТНЬОРСТВО С: Българска асоциация на пострадали при катастрофи Българска асоциация за закрила на пациентите Български червен кръст Съюз на българските автомобилисти Министерство на здравеопазването
Изпълнителна агенция по трансплантация
Европейски интернационален портал От ВАС за ВАС  -  European portal From YOU for YOU international